Kysymyksiä ja vastauksia

Täällä voit lukea kysymyksiä ja vastauksia opiskelun eri aloilta. Toivomme, että osiosta muodostuu arvokas tietopohja sinulle, jolla on kysymyksiä tai muita ajatuksia peruskoulun jälkeiseen kouluttautumiseen liittyen!

Etsi

Aihealue

Kysymyksiä

Viimeisimmät kysymykset ja vastaukset

Uuden korkeakoulupaikan hakeminen
Hei,
Sain paikan varasijalta AMK-opintoihin, jotka aloitin nyt syksyllä. Opintojen suorittaminen osoittautui kumminkin hankalaksi paikkakunnasta johtuen (monimuoto-opinnot). Hain nyt syksyn haussa kotipaikkakunnalleni saman alan AMK-opintoihin. Jos tulisin valituksi, voinko kuitenkaan ottaa paikkaa vastaan, sillä olen ilmoittautunut läsnäolevaksi syys- ja kevätlukukaudelle?
Vastaus

Hei!

Mikäli sinulle tarjotaan opiskelupaikkaa uudessa koulussa, paikan vastaanottamisessa ei pitäisi olla ongelmaa, sillä yhden korkeakoulupaikan säännös koskee vain samana lukukautena alkavia opintoja. Mikäli hait uuteen kouluun siirtohaussa, ei tätä säännöstä sovelleta ollenkaan. Suosittelen sinua varmistamaan asian vielä omalta opinto-ohjaajaltasi tarvitseeko asia toimenpiteitä.

Tsemppiä opiskeluihin!

Vilma, studentum.fi

Opiskelun aloituksen lykkääminen armeijan vuoksi
Hei.

Minulla oli kutsunnat viime vuoden lopulla ja sain vuoden lykkäystä vaikka olisin halunnut mennä jo nyt kesällä. Valmistuin lukiosta keväällä ja sain opiskelupaikan amkista, jonka jo hyväksyin.

Ongelmani on se että, haluaisin käydä armeijan ensin amkin aloittamista, mutta en tiedä voinko ilmoittautua armeijan takia poissaolleeksi ekalla vuodella, jos palvelusajankohtaani ei ole vielä päätetty. Suunnitelmana olisi ollut käydä armeija ensi talvena ja aloittaa koulut sitten syksyllä.
Vastaus

Hei!

Kiitos viestistäsi ja onnittelut opiskelupaikasta!

Opiskelujen aloittamista voi tosiaan lykätä tilanteessasi alkavan asepalveluksen takia. Sinun tulee kuitenkin toimittaa korkeakouluusi ennalta ilmoitettuun määräaikaan mennessä todisteeksi poissaolosta palvelukseenastumismääräyksen asiakirja.

Koska kohdallasi palveluajankohtaa ei ole vielä päätetty, suosittelisin sinua olemaan yhteydessä siihen korkeakouluun, josta olet ottanut paikan vastaan ja kysymään toimintaohjeita.

Voit myös olla yhteydessä Puolustusvoimien omaan aluetoimistoosi ja kysyä neuvoa. Listan aluetoimistoista ja yhteytiedot löydät täältä.

Aurinkoista heinäkuun ja kesän jatkoa!

Ystävällisin terveisin

Emma, studentum.fi

Opiskelupaikan vastaanottaminen
Hei.

Sain 2022 tiedon että pääsin yliopistoon opiskelemaan. Otin paikan vastaan ja olin ensimmäisenä vuonna luvallisella poissaolevana raskauden ja äitiysloman takia.

Hain tänä kevänä yamk tutkintoon johon myös pääsin ja otin jo vastaan paikan. Jäin miettimään, että menetänkö nyt mahdollisuuden opiskella yliopistolla kun otin ylemmän amk paikan vastaan, vai voinko olla yliopistossa ja yamk koulussa samaan aikaan?
Vastaus

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Sinulla voi olla useampi tutkinnonsuoritusoikeus eli paikka tutkintoon johtavassa koulutuksessa, mutta opiskelupaikat pitää ottaa vastaan eri lukukausina, kuten olet tässä tapauksessa tehnyt. Opiskeluoikeus yliopistopaikkaan siis säilyy, vaikka otitkin tänä keväänä vastaan paikan YAMK-opinnoissa.

Mikäli aihe vielä askarruttaa tai sinulle herää lisää kysymyksiä, suosittelisin sinua olemaan yhteydessä niihin oppilaitoksiin, joissa opiskelet / joihin olet saanut opiskeluoikeuden. Korkeakouluilta saat varmasti ajantasaista tietoa omaan tilanteeseesi.

Aurinkoista heinäkuun ja kesän jatkoa ja onnea tuleviin opintoihin! :)

Ystävällisin terveisin

Emma, studentum.fi

Näyttää 1-3 kysymystä 155 tuloksesta
1
2
3
4
...
52

Mainokset