Sivuston käyttötapa: Mobiili

Kysymyksiä ja vastauksia

Täällä voit lukea kysymyksiä ja vastauksia opiskelun eri aloilta. Toivomme, että osiosta muodostuu arvokas tietopohja sinulle, jolla on kysymyksiä tai muita ajatuksia peruskoulun jälkeiseen kouluttautumiseen liittyen!


Etsi

Aihealue
Kysymyksiä


Viimeisimmät kysymykset ja vastaukset


08 huhti 2022
Toiseen ammattikorkeakouluun hakeminen
Hei! Aloitin Diakonia amk:ssa sairaanhoitajan opinnot nyt tammikuussa 2022. En ole varma tuntuuko ala sittenkään sopivalta, joten voinko hakea toiseen ammattikorkeakouluun vaikka olen opiskelijana ko koulussa?

Vastaus

Hei!

Kiitos kysymyksestäsi. Voit hakea toiseen ammattikorkeakouluun tavallisessa yhteishaussa tai siirtohaussa. Olet menettänyt ensikertalaisuutesi, mutta se ei ole kuitenkaan este hakemiselle. Ensikertalaisuuskiintiöstä voit lukea lisää täältä. Siirtohaussa voit hakea jos haluat vaihtaa opiskeluoikeutesi saman tai läheisen alan opintoihin omassa korkeakoulussa ja/tai haluat vaihtaa saman tai läheisen alan opintoihin toiseen korkeakouluun.

Suosittelen sinua olemaan yhteydessä oman koulusi opinto-ohjaajiin tai hakupalveluihin, he osaavat auttaa parhaiten kysymyksesi kanssa.

Ystävällisin terveisin

studentum.fi

14 joulu 2021
Päivätoteutuksesta monimuotoon
Hei!

Pääsin syksyn yhteishaussa Haaga-Heliaan liiketalouden päivätoteutukseen. Koulu alkaisi siis tammikuussa. Minulla jatkuu kuitenkin työt vielä ensi syksyyn asti. Onko päivätoteutuksesta mahdollista vaihtaa monimuotoon, siten, että opiskelisin itsenäisesti etänä töiden puitteissa? Toinen vaihtoehto olisi lykätä opiskelua ensi syksylle, mutta se ei liene mahdollista ilman pätevämpää syytä kuin työt.

Kiitos etukäteen!

Vastaus

Hei,

Kiitos kysymyksestäsi ja Onnea opiskelupaikasta.

Yleisellä tasolla päiväopinnoista voi vaihtaa monimuotototeutukseen, jos se tuntuu itselle paremmalta tavalta opiskella. Suosittelen sinua ottamaan pikimmiten yhteyttä omaan opinto-ohjaajaasi. Hän osaa auttaa sinua parhaiten, ja voitte yhdessä suunnitella, miten etenet opinnoissasi.

Ystävällisin terveisin,

Studentum

10 joulu 2021
Opintojen lykkääminen hoitovapaan takia?
Moi! Haluaisin opiskella Muotoilijan AMK tutkinnon, olen tällä hetkellä äitiyslomalla ja haluaisin jäädä sen jälkeen vielä hoitovapaalle. Voinko kuitenkin hakea jo tulevan kevään yhteishaussa ja lykätä sitten mahdollista opiskelupaikan vuodella perusteena hoitovapaa?

Vastaus

Hei.

Kiitos viestistäsi.

Nykyään opiskelupaikkaa ei voi lykätä ilman pätevää perustetta (perusteet lueteltu alla). Ammattikorkeakoululain mukaan ensimmäisen vuoden opiskelija voi ilmoittautua poissaolevaksi vain, jos opiskelija

1) suorittaa asevelvollisuuslain (1438/2007), siviilipalveluslain (1446/2007) tai naisten vapaaehtoisesta asepalveluksesta annetun lain (194/1995) mukaista palvelua;

2) on äitiys-, isyys- tai vanhempainvapaalla; tai

3) on oman sairautensa tai vammansa vuoksi kykenemätön aloittamaan opintojaan.

Laissa ei siis mainita hoitovapaata perusteena paikan lykkäämiselle, joten se ei näyttäisi olevan riittävä peruste. Kannattaa kuitenkin tiedustella asiaa suoraan oppilaitokselta.

Ystävällisin terveisin,

Studentum


Tilaa uutiskirje
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.