Kysymyksiä ja vastauksia

Täällä voit lukea kysymyksiä ja vastauksia opiskelun eri aloilta. Toivomme, että osiosta muodostuu arvokas tietopohja sinulle, jolla on kysymyksiä tai muita ajatuksia peruskoulun jälkeiseen kouluttautumiseen liittyen!


Etsi

Aihealue
Kysymyksiä


Viimeisimmät kysymykset ja vastaukset


17 maalis 2023
Korkeakouluun haku uudelleen
Hei! Pohdin sellaista, että voinko hakea nyt kouluihin, vaikka haluan aloittaa opinnot vasta ensi vuonna. Hakisin siis sillä ajatuksella, että en ota mahdollisia koulupaikkoja vielä vastaan. Tahtoisin tietää, mihin pääsisin jo nyt, mitä arvosanoja minun pitäisi korottaa ja tahtoisin ''harjoitella'' mahdollisia valintakokeita. Kysymys siis tiivistettynä on, että jos tänä keväänä haen kouluun ja saan koulupaikan mutta en ota sitä vastaan, voinko ensi vuonna hakea samoihin kouluihin?

En siis voi ottaa koulupaikkaa vastaan, sillä minulla ei ole lakisääteisiä syitä lykätä aloitusvuotta

Vastaus

Moi!

Kiitos kysymyksestäsi. Voit hakea tänä keväänä kouluun ja testata, miltä se tuntuu. Tämä ei tarkoita sitä, että et voisi hakea samoihin koulutuksiin uudelleen esimerkiksi syksyllä. Eli ihan hyvin voit hakea samoihin koulutuksiin myöhemmin. Jos haet kouluun ja pääset sisälle, mutta et aio ottaa paikkaa vastaan, menetät kuitenkin ensikertalaisuutesi hakijana. 

Ensikertalaiskiintiö tarkoittaa sitä, että osa korkeakoulujen opiskelupaikoista on varattu ensikertalaisille ja osa muille hakijoille. Loput opiskelupaikat täytetään kaikkien hakeneiden joukosta paremmuusjärjestyksessä. Myös ei-ensikertalaiset voivat siis hakea yhteishaussa korkeakouluihin. 

Ystävällisin terveisin

studentum.fi

14 maalis 2023
YAMK-tutkinto AMK-tutukinnon rinnalla
Hei!

Olen valmistunut sosionomiksi 2017 ja työskennellyt ammatissa siitä asti. Minulla on vakivirka, josta jäin opintovapaalle ja opiskelen nyt sairaanhoitajaksi. Haluaisin ottaa tähän rinnalle vielä sos.ja terveysalan yamk-tutkinnon. Onko se mahdollista suorittaa samaan aikaan? Minulla kuitenkin on jo sosionomin (amk) tutkinto.

Vastaus

Heippa!

Kiitos viestistäsi. Mielestäni on mahdollista suorittaa ylempi AMK tutkinto, vaikka opiskeletkin samaan aikaan sairaanhoitajaksi, sillä perusvaatimuksesi täyttyvät. Sinulla on vaadittava amk -koulutus eli yksi näistä:

  • sairaanhoitaja (AMK)
  • terveydenhoitaja (AMK)
  • fysioterapeutti (AMK)
  • kuntoutuksen ohjaaja (AMK)
  • sosionomi (AMK) 
  • soveltuva sosiaali- ja terveysalan opistoasteen tutkinto

sekä vähintään kahden vuoden työkokemus kyseiseltä alalta. Kannattaa ottaa huomioon, että kahden tutkinnon opiskelu samaan aikaan voi olla työlästä.

Olisin vielä varmuuden vuoksi yhteydessä korkeakouluun, jossa haluaisit suorittaa ylemmän AMK-tutkinnon ja varmistaisin heiltä asian.

Ystävällisin terveisin 

studentum.fi

25 tammi 2023
Ammattikorkeakouluun hakeminen
Miten haetaan ja mitkä ovat pääsyvaatimukset ja -mahdollisuudet AMK tietotekniikan (ohjelmoija) insinööri -linjalle peruskoulun ja ammattikoulun tieto- ja viestintäteknikan perustutkinnon suorittaneelle opiskelijalle?

Vastaus

Hei!

Ammattikorkeakouluun haetaan valtakunnallisessa yhteishaussa. Korkeakoulujen kevään 2. yhteishaku on auki 15.3. klo 8 − 30.3.2023 klo 15. Voit lukea lisää yhteishausta täältä.

Ammattikorkeakoulut käyttävät kolmea eri valintatapaa:

  • Todistusvalinta (Ylioppilastutkinto)
  • Todistusvalinta (Ammatillinen perustutkinto)
  • AMK-valintakoe

Lisätietoja valintatavoista ja pisteytyksistä löydät ammattikorkeakouluun.fi-sivustolta.

Korkeakoulut varaavat osan yhteishaun opiskelupaikoista ensimmäistä korkeakoulupaikkaa hakeville. Ensikertalaiskiintiöiden tavoitteena on parantaa niiden asemaa, jotka hakevat ensimmäistä opiskelupaikkaansa korkeakoulussa.

Olet ensimmäistä korkeakoulupaikkaa hakeva eli ensikertalainen, jos et ole suorittanut ammattikorkeakoulu- tai yliopistotutkintoa Suomessa tai et ole vastaanottanut ammattikorkeakoulu- tai yliopistotutkintoon johtavaa opiskelupaikkaa koulutuksesta, joka on alkanut syksyllä 2014 tai sen jälkeen.

Aloituspaikat ja valintatavat kannattaa vielä tarkistaa jokaisen hakukohteesi osalta erikseen, sillä ne saattavat vaihdella eri ammattikorkeakoulujen välillä.

Onnea hakuun! 

Ystävällisin terveisin,

studentum.fi


Tilaa uutiskirje
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.