Kysymyksiä ja vastauksia

Täällä voit lukea kysymyksiä ja vastauksia opiskelun eri aloilta. Toivomme, että osiosta muodostuu arvokas tietopohja sinulle, jolla on kysymyksiä tai muita ajatuksia peruskoulun jälkeiseen kouluttautumiseen liittyen!


Etsi

Aihealue
Kysymyksiä


Viimeisimmät kysymykset ja vastaukset


10 heinä 2023
Opiskelun aloituksen lykkääminen armeijan vuoksi
Hei.

Minulla oli kutsunnat viime vuoden lopulla ja sain vuoden lykkäystä vaikka olisin halunnut mennä jo nyt kesällä. Valmistuin lukiosta keväällä ja sain opiskelupaikan amkista, jonka jo hyväksyin.

Ongelmani on se että, haluaisin käydä armeijan ensin amkin aloittamista, mutta en tiedä voinko ilmoittautua armeijan takia poissaolleeksi ekalla vuodella, jos palvelusajankohtaani ei ole vielä päätetty. Suunnitelmana olisi ollut käydä armeija ensi talvena ja aloittaa koulut sitten syksyllä.

Vastaus

Hei!

Kiitos viestistäsi ja onnittelut opiskelupaikasta!

Opiskelujen aloittamista voi tosiaan lykätä tilanteessasi alkavan asepalveluksen takia. Sinun tulee kuitenkin toimittaa korkeakouluusi ennalta ilmoitettuun määräaikaan mennessä todisteeksi poissaolosta palvelukseenastumismääräyksen asiakirja.

Koska kohdallasi palveluajankohtaa ei ole vielä päätetty, suosittelisin sinua olemaan yhteydessä siihen korkeakouluun, josta olet ottanut paikan vastaan ja kysymään toimintaohjeita.

Voit myös olla yhteydessä Puolustusvoimien omaan aluetoimistoosi ja kysyä neuvoa. Listan aluetoimistoista ja yhteytiedot löydät täältä.

Aurinkoista heinäkuun ja kesän jatkoa!

Ystävällisin terveisin

Emma, studentum.fi

10 heinä 2023
Opiskelupaikan vastaanottaminen
Hei.

Sain 2022 tiedon että pääsin yliopistoon opiskelemaan. Otin paikan vastaan ja olin ensimmäisenä vuonna luvallisella poissaolevana raskauden ja äitiysloman takia.

Hain tänä kevänä yamk tutkintoon johon myös pääsin ja otin jo vastaan paikan. Jäin miettimään, että menetänkö nyt mahdollisuuden opiskella yliopistolla kun otin ylemmän amk paikan vastaan, vai voinko olla yliopistossa ja yamk koulussa samaan aikaan?

Vastaus

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Sinulla voi olla useampi tutkinnonsuoritusoikeus eli paikka tutkintoon johtavassa koulutuksessa, mutta opiskelupaikat pitää ottaa vastaan eri lukukausina, kuten olet tässä tapauksessa tehnyt. Opiskeluoikeus yliopistopaikkaan siis säilyy, vaikka otitkin tänä keväänä vastaan paikan YAMK-opinnoissa.

Mikäli aihe vielä askarruttaa tai sinulle herää lisää kysymyksiä, suosittelisin sinua olemaan yhteydessä niihin oppilaitoksiin, joissa opiskelet / joihin olet saanut opiskeluoikeuden. Korkeakouluilta saat varmasti ajantasaista tietoa omaan tilanteeseesi.

Aurinkoista heinäkuun ja kesän jatkoa ja onnea tuleviin opintoihin! :)

Ystävällisin terveisin

Emma, studentum.fi

05 heinä 2023
Monimuotototeutuksesta päiväopintoihin
Moi

Onko mahdollista vaihtaa monimuoto toteutuksesta päivä opintoihin ammattikorkeakoulussa?
Kuinka paljon siirtohaussa yleensä hakee opiskelijoita, kun sisälle (turussa) otetaan esim. sosionomin koulutukseen vain kaksi opiskelijaa?
Onko kuinka hankala vaihtaa tutkintoa kesken, jos valitsema koulutus ei tunnu omalta jutulta?

Vastaus

Moikka!

Kiitos viestistäsi. Uskoisin, että monimuotototeutuksen vaihtaminen päiväopintoihin riippuu koulusta. Oman kouluni XAMK:n kanssa asia hoituisi luultavasti olemalla yhteydessä omaan opinto- tai koulutusvastaavaan ja sitten vain valitsemmalla kurssit niin, että ne sijoittuvat päiväopintoryhmän kanssa samanaikaisesti, jos kyse on siis samasta alasta. Kehoittaisin siis sinua olemaan yhteydessä omaan kouluusi ja kysymään sieltä.

He myös voisivat tietää, miten hankalaa tutkintoa on vaihtaa kesken ja kuinka moni opiskelija hakee siirtohaussa juuri heille. :) 

Ihanaa kesän jatkoa!

Ystävällisin terveisin

studentum.fi


Tilaa uutiskirje
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.