Kysymyksiä ja vastauksia

Täällä voit lukea kysymyksiä ja vastauksia opiskelun eri aloilta. Toivomme, että osiosta muodostuu arvokas tietopohja sinulle, jolla on kysymyksiä tai muita ajatuksia peruskoulun jälkeiseen kouluttautumiseen liittyen!

Etsi

Aihealue

Kysymyksiä

Viimeisimmät kysymykset ja vastaukset

Uuden korkeakoulupaikan hakeminen
Hei,
Sain paikan varasijalta AMK-opintoihin, jotka aloitin nyt syksyllä. Opintojen suorittaminen osoittautui kumminkin hankalaksi paikkakunnasta johtuen (monimuoto-opinnot). Hain nyt syksyn haussa kotipaikkakunnalleni saman alan AMK-opintoihin. Jos tulisin valituksi, voinko kuitenkaan ottaa paikkaa vastaan, sillä olen ilmoittautunut läsnäolevaksi syys- ja kevätlukukaudelle?
Vastaus

Hei!

Mikäli sinulle tarjotaan opiskelupaikkaa uudessa koulussa, paikan vastaanottamisessa ei pitäisi olla ongelmaa, sillä yhden korkeakoulupaikan säännös koskee vain samana lukukautena alkavia opintoja. Mikäli hait uuteen kouluun siirtohaussa, ei tätä säännöstä sovelleta ollenkaan. Suosittelen sinua varmistamaan asian vielä omalta opinto-ohjaajaltasi tarvitseeko asia toimenpiteitä.

Tsemppiä opiskeluihin!

Vilma, studentum.fi

Opiskelun aloituksen lykkääminen armeijan vuoksi
Hei.

Minulla oli kutsunnat viime vuoden lopulla ja sain vuoden lykkäystä vaikka olisin halunnut mennä jo nyt kesällä. Valmistuin lukiosta keväällä ja sain opiskelupaikan amkista, jonka jo hyväksyin.

Ongelmani on se että, haluaisin käydä armeijan ensin amkin aloittamista, mutta en tiedä voinko ilmoittautua armeijan takia poissaolleeksi ekalla vuodella, jos palvelusajankohtaani ei ole vielä päätetty. Suunnitelmana olisi ollut käydä armeija ensi talvena ja aloittaa koulut sitten syksyllä.
Vastaus

Hei!

Kiitos viestistäsi ja onnittelut opiskelupaikasta!

Opiskelujen aloittamista voi tosiaan lykätä tilanteessasi alkavan asepalveluksen takia. Sinun tulee kuitenkin toimittaa korkeakouluusi ennalta ilmoitettuun määräaikaan mennessä todisteeksi poissaolosta palvelukseenastumismääräyksen asiakirja.

Koska kohdallasi palveluajankohtaa ei ole vielä päätetty, suosittelisin sinua olemaan yhteydessä siihen korkeakouluun, josta olet ottanut paikan vastaan ja kysymään toimintaohjeita.

Voit myös olla yhteydessä Puolustusvoimien omaan aluetoimistoosi ja kysyä neuvoa. Listan aluetoimistoista ja yhteytiedot löydät täältä.

Aurinkoista heinäkuun ja kesän jatkoa!

Ystävällisin terveisin

Emma, studentum.fi

Opiskelupaikan vastaanottaminen
Hei.

Sain 2022 tiedon että pääsin yliopistoon opiskelemaan. Otin paikan vastaan ja olin ensimmäisenä vuonna luvallisella poissaolevana raskauden ja äitiysloman takia.

Hain tänä kevänä yamk tutkintoon johon myös pääsin ja otin jo vastaan paikan. Jäin miettimään, että menetänkö nyt mahdollisuuden opiskella yliopistolla kun otin ylemmän amk paikan vastaan, vai voinko olla yliopistossa ja yamk koulussa samaan aikaan?
Vastaus

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Sinulla voi olla useampi tutkinnonsuoritusoikeus eli paikka tutkintoon johtavassa koulutuksessa, mutta opiskelupaikat pitää ottaa vastaan eri lukukausina, kuten olet tässä tapauksessa tehnyt. Opiskeluoikeus yliopistopaikkaan siis säilyy, vaikka otitkin tänä keväänä vastaan paikan YAMK-opinnoissa.

Mikäli aihe vielä askarruttaa tai sinulle herää lisää kysymyksiä, suosittelisin sinua olemaan yhteydessä niihin oppilaitoksiin, joissa opiskelet / joihin olet saanut opiskeluoikeuden. Korkeakouluilta saat varmasti ajantasaista tietoa omaan tilanteeseesi.

Aurinkoista heinäkuun ja kesän jatkoa ja onnea tuleviin opintoihin! :)

Ystävällisin terveisin

Emma, studentum.fi

Monimuotototeutuksesta päiväopintoihin
Moi

Onko mahdollista vaihtaa monimuoto toteutuksesta päivä opintoihin ammattikorkeakoulussa?
Kuinka paljon siirtohaussa yleensä hakee opiskelijoita, kun sisälle (turussa) otetaan esim. sosionomin koulutukseen vain kaksi opiskelijaa?
Onko kuinka hankala vaihtaa tutkintoa kesken, jos valitsema koulutus ei tunnu omalta jutulta?
Vastaus

Moikka!

Kiitos viestistäsi. Uskoisin, että monimuotototeutuksen vaihtaminen päiväopintoihin riippuu koulusta. Oman kouluni XAMK:n kanssa asia hoituisi luultavasti olemalla yhteydessä omaan opinto- tai koulutusvastaavaan ja sitten vain valitsemmalla kurssit niin, että ne sijoittuvat päiväopintoryhmän kanssa samanaikaisesti, jos kyse on siis samasta alasta. Kehoittaisin siis sinua olemaan yhteydessä omaan kouluusi ja kysymään sieltä.

He myös voisivat tietää, miten hankalaa tutkintoa on vaihtaa kesken ja kuinka moni opiskelija hakee siirtohaussa juuri heille. :) 

Ihanaa kesän jatkoa!

Ystävällisin terveisin

studentum.fi

Päiväopintojen vaihtaminen monimuoto-opinnoiksi
Hei sain paikan Kuopion Savonia AMK:sta tradenomi liiketalous päivätoteutuksena, mutta samalla sain loistavan tarjouksen urheilu uralleni joensuusta, voinko vaihtaa monimuoto toteutukseen samalla linjalla ennen opintojen alkua jos otan paikan vastaan?
Vastaus

Hei!

Luulen, että tämä olisi mahdollista, mutta varmaksi en voi minkään oppilaitoksen puolesta sanoa. Kehottaisin siis sinua kysymään asiasta suoraan Savonian AMK:sta niin saat varman tiedon, mikäli tämä on mahdollista.

Onnea opiskelupaikasta ja tsemppiä urheilu-uralle!

Ystävällisin terveisin

studentum.fi

Korkeakouluun haku uudelleen
Hei! Pohdin sellaista, että voinko hakea nyt kouluihin, vaikka haluan aloittaa opinnot vasta ensi vuonna. Hakisin siis sillä ajatuksella, että en ota mahdollisia koulupaikkoja vielä vastaan. Tahtoisin tietää, mihin pääsisin jo nyt, mitä arvosanoja minun pitäisi korottaa ja tahtoisin ''harjoitella'' mahdollisia valintakokeita. Kysymys siis tiivistettynä on, että jos tänä keväänä haen kouluun ja saan koulupaikan mutta en ota sitä vastaan, voinko ensi vuonna hakea samoihin kouluihin?

En siis voi ottaa koulupaikkaa vastaan, sillä minulla ei ole lakisääteisiä syitä lykätä aloitusvuotta
Vastaus

Moi!

Kiitos kysymyksestäsi. Voit hakea tänä keväänä kouluun ja testata, miltä se tuntuu. Tämä ei tarkoita sitä, että et voisi hakea samoihin koulutuksiin uudelleen esimerkiksi syksyllä. Eli ihan hyvin voit hakea samoihin koulutuksiin myöhemmin. Jos haet kouluun ja pääset sisälle, mutta et aio ottaa paikkaa vastaan, menetät kuitenkin ensikertalaisuutesi hakijana. 

Ensikertalaiskiintiö tarkoittaa sitä, että osa korkeakoulujen opiskelupaikoista on varattu ensikertalaisille ja osa muille hakijoille. Loput opiskelupaikat täytetään kaikkien hakeneiden joukosta paremmuusjärjestyksessä. Myös ei-ensikertalaiset voivat siis hakea yhteishaussa korkeakouluihin. 

Ystävällisin terveisin

studentum.fi

YAMK-tutkinto AMK-tutukinnon rinnalla
Hei!

Olen valmistunut sosionomiksi 2017 ja työskennellyt ammatissa siitä asti. Minulla on vakivirka, josta jäin opintovapaalle ja opiskelen nyt sairaanhoitajaksi. Haluaisin ottaa tähän rinnalle vielä sos.ja terveysalan yamk-tutkinnon. Onko se mahdollista suorittaa samaan aikaan? Minulla kuitenkin on jo sosionomin (amk) tutkinto.
Vastaus

Heippa!

Kiitos viestistäsi. Mielestäni on mahdollista suorittaa ylempi AMK tutkinto, vaikka opiskeletkin samaan aikaan sairaanhoitajaksi, sillä perusvaatimuksesi täyttyvät. Sinulla on vaadittava amk -koulutus eli yksi näistä:

  • sairaanhoitaja (AMK)
  • terveydenhoitaja (AMK)
  • fysioterapeutti (AMK)
  • kuntoutuksen ohjaaja (AMK)
  • sosionomi (AMK) 
  • soveltuva sosiaali- ja terveysalan opistoasteen tutkinto

sekä vähintään kahden vuoden työkokemus kyseiseltä alalta. Kannattaa ottaa huomioon, että kahden tutkinnon opiskelu samaan aikaan voi olla työlästä.

Olisin vielä varmuuden vuoksi yhteydessä korkeakouluun, jossa haluaisit suorittaa ylemmän AMK-tutkinnon ja varmistaisin heiltä asian.

Ystävällisin terveisin 

studentum.fi

Ammattikorkeakouluun hakeminen
Miten haetaan ja mitkä ovat pääsyvaatimukset ja -mahdollisuudet AMK tietotekniikan (ohjelmoija) insinööri -linjalle peruskoulun ja ammattikoulun tieto- ja viestintäteknikan perustutkinnon suorittaneelle opiskelijalle?
Vastaus

Hei!

Ammattikorkeakouluun haetaan valtakunnallisessa yhteishaussa. Korkeakoulujen kevään 2. yhteishaku on auki 15.3. klo 8 − 30.3.2023 klo 15. Voit lukea lisää yhteishausta täältä.

Ammattikorkeakoulut käyttävät kolmea eri valintatapaa:

  • Todistusvalinta (Ylioppilastutkinto)
  • Todistusvalinta (Ammatillinen perustutkinto)
  • AMK-valintakoe

Lisätietoja valintatavoista ja pisteytyksistä löydät ammattikorkeakouluun.fi-sivustolta.

Korkeakoulut varaavat osan yhteishaun opiskelupaikoista ensimmäistä korkeakoulupaikkaa hakeville. Ensikertalaiskiintiöiden tavoitteena on parantaa niiden asemaa, jotka hakevat ensimmäistä opiskelupaikkaansa korkeakoulussa.

Olet ensimmäistä korkeakoulupaikkaa hakeva eli ensikertalainen, jos et ole suorittanut ammattikorkeakoulu- tai yliopistotutkintoa Suomessa tai et ole vastaanottanut ammattikorkeakoulu- tai yliopistotutkintoon johtavaa opiskelupaikkaa koulutuksesta, joka on alkanut syksyllä 2014 tai sen jälkeen.

Aloituspaikat ja valintatavat kannattaa vielä tarkistaa jokaisen hakukohteesi osalta erikseen, sillä ne saattavat vaihdella eri ammattikorkeakoulujen välillä.

Onnea hakuun! 

Ystävällisin terveisin,

studentum.fi

Yhden korkeakoulupaikan säännös
Hei,

Totesin kesken opintojen, että ala ei olekaan minua varten ja olen ollut AMK kirjoilla nyt lokakuusta asti suorittamatta mitään. Voiko AMK kirjoilla oleminen haitata mahdollista seuraavaa opiskelupaikkani jotenkin? Vaikuttaako se opinto-oikeuteen tai seuraavan opiskelupaikan suoritusaikaan jotenkin? Tukiasioista olen selvillä, lähinnä kiinnostaa olenko tehnyt itselleni ja tulevaisuuden opinnoille paljonkin hallaa jäämällä "roikkumaan" amkin kirjoille kun en olekaan varma mitä haluan tehdä.
Vastaus

Hei,

Yhden korkeakoulupaikan sääntö tarkoittaa, että voit ottaa vastaan samana lukukautena alkavasta koulutuksesta vain yhden korkeakoulututkintoon johtavan opiskelupaikan. Sinulla voi olla useampi tutkinnonsuoritusoikeus eli paikka tutkintoon johtavassa koulutuksessa, mutta opiskelupaikat pitää ottaa vastaan eri lukukausina.

Näin ollen, AMK:ssa kirjoilla oleminen ei estä sinua millään tavalla hakemasta tai pääsemästä uuteen opiskelupaikkaan. Myöskään opintojen suoritusaikaan asialla ei ole mitään vaikutusta, ellet ole suorittanut joitain kursseja, jotka voitaisiin hyväksilukea uudessa opiskelupaikassasi. Tässäkin tapauksessa suoritusaika voisi vain mahdollisesti lyhentyä, sillä sinun ei tarvitsisi suorittaa kyseisiä kursseja uudestaan.

Onnea uuden opiskelupaikan löytämiseen!

Ystävällisin terveisin,

studentum.fi

Siirtohaku / hyväksiluku
Hei!

Opiskelen toista vuotta biotuotetkniikan insinööriksi, mutta nyt minua on alkanut kiinnostaa ympäristöteknologia. Olen ajatellut vaihtoa siirtohaulla, mutta mietin, että jos haenkin yhteishaussa opiskelemaan ympäristöteknologiaa ja samalla opiskelen myös nykyistä alaa, niin mahtaisinko saada ympäristöteknologian opintoihin hyväksiluettua opintoja biotuotetkniikasta, sillä mm. kemiat, matematiikat, fyysikat ovat täysin samat. Eli tällöin minulle jäisi opiskeltavaksi vain ammattiopinnot kyseiseltä alalta? Ja saisin mahdollisesti suoritettua molemmat tutkinnot lähivuosina...
Vastaus

Hei,

Kiitos viestistäsi. Tässä tapauksessa suosittelen olemaan yhteydessä oman oppilaitoksesi opoon sekä uusien opintojen oppilaitoksen hakijapalveluihin, mikäli kyseessä on eri oppilaitos kuin missä nykyisin opiskelet.

Ystävällisin terveisin,

studentum.fi

Näyttää 1-10 kysymystä 153 tuloksesta
1
2
3
4
...
16

Mainokset