Korkeakouluun haku uudelleen

17 maalis 2023
KYSYMYS
Hei! Pohdin sellaista, että voinko hakea nyt kouluihin, vaikka haluan aloittaa opinnot vasta ensi vuonna. Hakisin siis sillä ajatuksella, että en ota mahdollisia koulupaikkoja vielä vastaan. Tahtoisin tietää, mihin pääsisin jo nyt, mitä arvosanoja minun pitäisi korottaa ja tahtoisin ''harjoitella'' mahdollisia valintakokeita. Kysymys siis tiivistettynä on, että jos tänä keväänä haen kouluun ja saan koulupaikan mutta en ota sitä vastaan, voinko ensi vuonna hakea samoihin kouluihin?

En siis voi ottaa koulupaikkaa vastaan, sillä minulla ei ole lakisääteisiä syitä lykätä aloitusvuotta

Vastaus

17 maalis 2023

Moi!

Kiitos kysymyksestäsi. Voit hakea tänä keväänä kouluun ja testata, miltä se tuntuu. Tämä ei tarkoita sitä, että et voisi hakea samoihin koulutuksiin uudelleen esimerkiksi syksyllä. Eli ihan hyvin voit hakea samoihin koulutuksiin myöhemmin. Jos haet kouluun ja pääset sisälle, mutta et aio ottaa paikkaa vastaan, menetät kuitenkin ensikertalaisuutesi hakijana. 

Ensikertalaiskiintiö tarkoittaa sitä, että osa korkeakoulujen opiskelupaikoista on varattu ensikertalaisille ja osa muille hakijoille. Loput opiskelupaikat täytetään kaikkien hakeneiden joukosta paremmuusjärjestyksessä. Myös ei-ensikertalaiset voivat siis hakea yhteishaussa korkeakouluihin. 

Ystävällisin terveisin

studentum.fi

Tilaa uutiskirje
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.