Pääsyvaatimukset ja hakeminen

Ammattikorkeakouluihin haetaan pääsääntöisesti korkeakoulujen valtakunnallisessa yhteishaussa. 

Pääsyvaatimukset ja hakeminen

Ammattikorkeakouluihin haetaan pääsääntöisesti korkeakoulujen valtakunnallisessa yhteishaussa. Yhteishaut järjestetään kolme kertaa vuodessa, kaksi kertaa keväällä ja kerran syksyllä. Syksyn yhteishauissa on yleensä tarjolla vähemmän koulutusaloja ja opiskelupaikkoja kuin kevään haussa. Koulutuksiin haetaan sähköisellä hakulomakkeella osoitteessa opintopolku.fi.

Ammattikorkeakoulujen pääsyvaatimuksena on lukion oppimäärä, ylioppilastutkinto, ammatillinen perustutkinto tai opistoasteen tutkinto. Opiskelija voi ottaa vastaan vain yhden korkeakoulututkintoon johtavan opiskelupaikan samana lukuvuonna alkavasta koulutuksesta.

Digitaalinen valintakoe

Syksyllä 2019 otettiin käyttöön ammattikorkeakoulujen yhteinen digitaalinen valintakoe, jonka hakija suorittaa omalla tietokoneellaan. Pääsykokeeseen ilmoittaudutaan Opintopolussa.

Valintakokeet järjestetään keväisin touko-kesäkuussa. Hakulomaketta täyttäessäsi voit valita itsellesi sopivan ajankohdan ja paikan pääsykokeen suorittamiselle. 

Valintakoe koostuu eri osioista, jotka testaavat hakijan taitoja eri osa-alueilla, jotka ovat relevantteja haettavan alan kannalta. Hakijan hakukohde siis vaikuttaa siihen, mitkä valintakokeen osiot hän suorittaa. 

Valintakoe koostuu seuraavista osioista:

  • Päätöksentekotaidot (kaikille koulutusaloille) 
  • Opetuskieli (suomi tai ruotsi) (kaikille koulutusaloille)
  • Englannin kieli (kaikille koulutusaloille)
  • Matemaattiset taidot
  • Matemaattis-luonnontieteelliset taidot
  • Eettiset taidot

Jokainen hakija koulutusalasta riippumatta suorittaa päätöksentekotaidot, opetuskielen ja englannin kielen osion. Muiden osioiden suorittaminen riippuu hakukohteesta.

Todistusvalinta

Vuonna 2020 otettiin käyttöön todistusvalinta, jolla valitaan suurin osa opiskelijoista. Ammattikorkeakoulut päättävät itse, kuinka paljon aloituspaikkoja varataan todistusvalinnalla valittaville opiskelijoille.

Todistusvalinnassa opiskelijat valitaan ylioppilastodistuksen tai ammatillisen perustutkinnon arvosanojen perusteella. Todistusvalinnan pisteytykset ovat käytössä kaikilla koulutusaloilla, pois lukien kulttuuriala ja tulkin koulutus Diakonia-ammattikorkeakoulussa. 

Ammattikorkeakoulujen valintakokeet

Lähteet: ammattikorkeakouluun.fi, opintopolku.fi 


Mainokset