Opinto-oikeus useammassa ammttikorkeakoulussa

23 tammi 2019
KYSYMYS
Hei!

Aloitin syksyllä 2018 kätilötyön opinnot. Kätilöksi hakiessani hain myös terveydenhoitajaksi, ja olen edelleen epävarma opintolinjasta. Olen aika varma, että tulevaisuudessa haluan olla sekä kätilö, että terveydenhoitaja. Työllisyyttä ajatellen pidän terveydenhoitajan pätevyyttä kuitenkin järkevämpänä vaihtoehtona.

Aion tämän kevään yhteishaussa hakea toistamiseen terveysalalle terveydenhoitajaksi. Haen tällä kertaa kuitenkin toiseen kaupunkiin. Kätilön ja terveydenhoitajan tutkinnoissa on molemmissa pohjalla 3,5 vuoden sairaanhoitajan opinnot. Onko käytännössä mahdollista, että otan terveydenhoitajalinjan opiskelupaikan vastaan toisesta ammattikorkeakoulusta ja pysyn samalla läsnäolevana kätilöopiskelijana nykyisessä koulussani?

Epäselvää minulle on se, että kuinka säilytän opiskeluoikeuteni opiskelematta konkreettisesti nykyisessä koulussani, sillä oikeuden säilyttämiseksi tulee suorittaa tietty määrä opintoja lukukauden aikana. Voisinko siis uudessa koulussa käydyillä opinnoilla hyväksilukea opintoja nykyiseen tutkintoon? Ajatuksenani on siis lähteä toiselle paikkakunnalle opiskelemaan sh-pohja sekä terveydenhoitajan erikoistumisopinnot ja heti sen jälkeen erikoistua vielä kätilötyöhön.

Vastaus

23 tammi 2019

Hei,

Kiitos kysymyksestäsi. Korkeakouluihin pätee yhden opiskelupaikan säännös, jonka mukaan samana lukukautena alkavista tutkinto-ohjelmista voi vastaanottaa vain yhden paikan. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö tutkinnonsuoritusoikeutta voisi olla useampia. Sinulla voi siis olla useampi tutkinnonsuoritusoikeus eli paikka tutkintoon johtavassa koulutuksessa, mutta opiskelupaikat pitää ottaa vastaan eri lukukausina. Näin siis sinun on mahdollista myös pitää  aiempi opiskelupaikkasi kätilöopiskelijana.

Suosittelen sinua kääntymään ammattikorkeakoulujen hakija- ja opintoneuvonnan puoleen ja kysymään heiltä lisää opinto-oikeuden ylläpidosta sekä opintojen suorituksesta ja hyväksilukemisesta. Oppilaitoksilla saattaa myös olla omia sääntöjä ja perijaatteita asiaan liittyen, ja näin heidän omat palvelunsa osaavat neuvoa sinua tässä parhaiten.

Mukavaa vuoden jatkoa ja onnea opintoihisi!

Terveisin, 

Aurea, Studentum.fi

Tilaa uutiskirje
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.