Ensikertalaisuuskiintiö

09 touko 2016
KYSYMYS
Hei! Olen 19 vuotias mies ja hain tämän vuoden yhteishaussa ensikertalaisena Jyväskylän yliopistoon opiskelemaan liikuntapedagogiikkaa sekä ammattikorkeakouluun opiskelemaan liiketaloden tradenomiksi. Tiedän että tuo liikuntapedagogiikka on sitä mitä oikeasti haluan eniten (super vaikea päästä), mutta myös tradenomi kiinnostaa minua ja se olisi ok kakkosvaihtoehto. Liikunnan osalta kirjalliset pääsykokeet olivat pari viikkoa sitten ja tradenomi materiaalit julkaistiin tänään ja pääsykokeet ovat 10.6, eli ehtisin lukea niihin vielä hyvin. Olen aika varma etten tule pääsemään opiskelemaan liikuntaa tänä vuonna ja siitä ongelmaani tullaankin.

Suunnitelmissani oli, että onnistun hankkimaan itselleni tradenomi opiskelupaikan ensi syksyksi ja lykkäisin sitä vuodella jolloin voisin hakea opiskelmaan liikuntaa paremmin valmistautuneena ensi keväänä. Silloin minulla olisi varma opiskelupaikka tiedossa, jonka toki peruisin jos pääsisin opiskelemaan liikuntaa. Tämä ei ilmeisesti olekkaan mahdollista sillä ammattikorkeakoululaki estää opiskelupaikan lykkäämisen ilman pätevää perustetta (asepalvelus, isyysvapaa, sairaus/vamma)? Nämä eivät koske minua ja inttikin jo takanapäin.

Mietin myös että jos saisin lykättyä mahdollista tradenomi paikkaani vuodella, niin vaikuttaako tämä ensikertalais kiintiööni ensi vuoden liikuntapedagogiikan haussa (50% paikoista ensikertalaisile)? Eli vaikka en olisi aloittanut tradenomi opintojani jo varmistetussa opiskelupaikassa, niin en ole ensikertalainen enään 2017 liikuntapedagogiikan yhteishaussa?

Kiitos jo etukäteen vastauksesta. Oli aika sekava selitys:D


Vastaus

27 touko 2016

Hei!

Kiitos kysymyksestäsi, joka ei ollut ollenkaan liian sekava :) Eli siis jos ymmärsin oikein, pohdit mahdollisuuksiasi siirtää mahdollista tradenomin opiskelijapaikkaa sen verran, että jos liikuntatieteellisen pääsy ei otakkaan tuulta alleen toivotulla tavalla, se olisi sinulle kuitenkin varmana vaihtoehtona odottamassa.

Ensinnäkin on hienoa, että olet löytänyt intohimosi liikuntapedagogiikasta. Pohdimme tilannettasi ja mietimme seuraavaa ehdotusta sinulle. 

Mitään et ainakaan menetä, mikäli haet myös tradenomiksi. Mikäli läpäiset pääsykokeet ja tulet hyväksytyksi ammattikorkeaan liiketalouslinjalle, voisit miettiä mahdollisuuksia valita niitä kursseja, joista olisi sinulle todennäköisesti hyötyä myös liikuntapedagogiikan opinnoissasi. Näitä voisivat olla esimerkiksi tutkimusmenetelmälliset taikka kielten kurssit. Kannattaa myös ottaa selvää mahdollisuuksista valikoida kursseja urheiluun liittyviltä linjoilta osana tradenomin sivuainekokonaisuuksia. Opintojen lykkäämisen säädökset kannattaa varmistaa siltä oppilaitokselta, johon hait tradenomin opintoihin.

Ensikertalaisuuskiintiö poistuu Opintopolku.fi:n määritelmän mukaan jos

  • olet jo suorittanut suomalaisen ammattikorkeakoulu- tai yliopistotutkinnon tai
  • olet ottanut vastaan korkeakoulututkintoon johtavan opiskelupaikan syksyllä 2014 tai sen jälkeen alkaneesta koulutuksesta.

Ensikertalaisuus siis säilyy, mikäli et ota opiskelupaikkaa vastaan (tai et ole suorittanut suomalaista ammattikorkeakoulu- tai yliopistotutkintoa).

Eli kannattaa toki hakea myös tradenomiksi, mikäli koet sen hyvänä vaihtoehtona liikuntapedagogiikalle. Toivotaan, että viimeistään heinäkuun alussa tulevat tulokset tuovat sinulle opiskelupaikan liikunnan parissa :) Lopullinen päätös on toki sinun ikioma päätöksesi.

Toivottavasti vastauksesta oli sinulle hyötyä pohdinnoissasi. Mukavaa kesänodotusta ja onnea opintoihisi, joko liikuntapedagogiikan taikka liiketalouden parissa!

Ystävällisin terveisin,

Heini Studentumilta

Tilaa uutiskirje
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.