Apuvälineteknikko (AMK) | apuvälinetekniikka | päiväopinnot
Apuvälineteknikko on teknisen apuvälinehuollon asiantuntija. Hän tukee ihmisen toiminta- ja liikkumiskykyä apuvälineiden avulla. Apuvälineteknikko ymmärtää itsenäisen selviytymisen merkityksen ja mahdollisuudet elämän eri vaiheissa ja tietää eri sairauksien vaikutuksista toimintakykyyn.
Apuvälinetekniikan koulutuksella on pitkät perinteet Suomessa. Koulutus alkoi 1978 yhteistyössä alalla toimivien yritysten kanssa ja yhä tänä päivänäkin työelämäyhteistyö on keskeinen osa tutkinnon toimintaa. Apuvälineteknikko (AMK) -tutkintoon johtavaa koulutusta järjestetään Suomessa ainoastaan Metropolia Ammattikorkeakoulussa. Alan keskeinen toimija ja kehittäjä International Society for Prosthetics and Orthotics on määritellyt kansainväliset opetukselle standardit, joita tutkinto-ohjelmassa noudatetaan.
Tutkinto-ohjelman tavoitteena on tarjota korkeatasoista näyttöön perustuvaa apuvälinealan koulutusta, johon kuuluu käytännön harjoittelua ja yhteistyötä alan kansallisten ja kansainvälisten toimijoiden kanssa. Opetus tapahtuu uusissa nykyaikaisissa opetustiloissa, jotka on varustettu ajanmukaisilla koneilla ja laitteilla. Tämä tekee oppimisesta innostavaa ja mielenkiintoista.
Apuvälineteknikon työtehtävät
Apuvälineteknikko työskentelee sosiaali- ja terveydenhuollon alueella oman erityisalansa asiantuntijana apuvälineitä valmistavissa yrityksissä, sairaaloiden ja hyvinvointialueiden apuvälineyksiköissä tai muissa organisaatioissa. Hän mahdollistaa ihmisen toiminta- ja liikkumiskykyä erilaisten apuvälineratkaisujen avulla. Apuvälineteknikko ymmärtää itsenäisen selviytymisen merkityksen ja mahdollisuudet elämän eri vaiheissa ja tietää eri sairauksien vaikutuksista toimintakykyyn.
Apuvälineteknikko arvioi yhteistyössä hoitavan lääkärin ja muiden kuntoutustoimintaan osallistuvien ammattiryhmien kanssa asiakkaan toimintakyvyn ja fyysisten toimintojen edellytyksiä sekä määrittelee niissä ilmeneviä puutteita ja esteitä. Samalla hän arvioi myös ympäristön toimivuutta yksilön toiminnan ja apuvälineratkaisun käytettävyyden näkökulmasta. Hän työskentelee yhteisymmärryksessä asiakkaan kanssa parhaan mahdollisen apuvälineratkaisun löytämiseksi. Tämän suunnitelman pohjalta hän suunnittelee ja valmistaa sekä luovuttaa apuvälineen, joka tukee ja parantaa asiakkaan toimintakykyä.
Työhön kuuluu olennaisesti myös apuvälineen käytön opetusta ja ohjausta sekä apuvälinepalvelun seurannan järjestämistä. Apuvälinetekniikan tietopohja perustuu kuntoutuksen tietoainekseen, lääke- ja terveystieteisiin sekä tekniseen osaamiseen. Apuvälineteknikko saa koulutuksen aikana valmiudet tutkivaan, kehittävään ja näyttöön perustuvaan toimintatapaan sekä edistää ammattitaitoansa ja alansa jatkuvaa kehittymistä.
Apuvälineteknikon vastuualueina ovat mm.
- ylä- ja alaraajan sekä vartalon ortoosit
- ylä- ja alaraajan proteesit
- liikkumisen apuvälineet
- erityisjalkineet ja jalkaterän ortoosit
- päivittäisiin toimintoihin liittyvät apuvälineet sekä
- tuki- ja liikuntaelinsairauksissa käytettävät hoidolliset apuvälineet.
Apuvälineteknikko voi toimia myös yksityisenä ammatinharjoittajana tai myynti- ja markkinointitehtävissä.
Koulutuksen sisältö
Apuvälineteknikkokoulutuksen keskeisiä ydinosaamisalueita ovat:
- Asiakaslähtöinen, moniammatillinen osaaminen
- Apuvälinetarpeen ja toimintakyvyn arviointi
- Lääke- ja terveystieteet
- Työmenetelmät ja materiaaliosaaminen
- Kehittämis-, tutkimus- ja innovaatio-osaaminen
Opintojen aikana tulet opiskelemaan mm. asiakaspalvelua, anatomiaa ja fysiologiaa, vieraita kieliä, viestintää, biomekaniikkaa, protetiikkaa ja ortotiikkaa sekä paljon muuta mielenkiintoista ja kehityt alan ammattilaiseksi.
Opiskelussa korostuvat työelämälähtöisyys, kansainvälisyys ja tulevaisuuden haasteet sekä reflektiivinen, kriittinen ja tutkimuksellinen työn ote. Opiskelijalla on mahdollisuus osallistua omaa ammatillista kehittymistään tukeviin moniammatillisiin projekteihin sekä ammattikorkeakoulun sisällä että yhteistyössä työelämän kanssa. Opiskelijalla on myös mahdollisuus kansainväliseen opiskelijavaihtoon.
Seuraavat toteutukset
Hakeminen
Koulutukseen haetaan valtakunnallisessa yhteishaussa osoitteessa opintopolku.fi.
Tutkinto / todistus
Apuvälineteknikko (AMK)
Ota yhteyttä
Enemmän kuin korkeakoulu – neljä kampusta täynnä tekijöitä
Haluatko vaikuttaa siihen miltä maailma näyttää tulevaisuudessa? Saat Metropolialta enemmän kuin tutkinnon – saat valmiudet merkitykselliseen työhön sekä taidot jatkuvaan oppimiseen. Metropoliassa opiskelijat ja opettajat kehittävät ratkaisuja globaaleihin haasteisiin yhdessä yritysten ja muiden kumppanien kanssa jopa 5 miljoonaa päivää vuodessa....
Lue lisää oppilaitoksesta Metropolia Ammattikorkeakoulu ja katso koulutustarjonta täältä