Apuvälineteknikko (AMK) | apuvälinetekniikka | monimuotototeutus
Apuvälineteknikko on teknisen apuvälinehuollon asiantuntija. Hän tukee ihmisen toiminta- ja liikkumiskykyä apuvälineiden avulla. Apuvälineteknikko ymmärtää itsenäisen selviytymisen merkityksen ja mahdollisuudet elämän eri vaiheissa ja tietää eri sairauksien vaikutuksista toimintakykyyn.
Apuvälineteknikon koulutus Metropolia ammattikorkeakoulussa on täyspäiväistä opiskelua 3,5 vuoden ajan. Vaikka osan opinnoista voi opiskella monimuotoisesti, käytännön opiskelu ja harjoittelu vaatii säännöllistä läsnäoloa kampuksella Metropolia Ammattikorkeakoulun Myllypuron kampuksella. Opiskelu on aina päätoimista ja opiskelijalla on aktiivinen ja vastuullinen rooli oppimisprosessissa. Koulutuksessa käytetään opiskelutapoja, jotka edellyttävät opiskelijan aktiivisuutta ja vastuullisuutta sekä oman osaamisen arviointia ja kehittämistä. Opiskelu vaatii sitoutumista niin itsenäiseen opiskeluun kuin lähiopetukseen.
Ratkaisukeskeisyys ja ongelmanratkaisutaito tukevat asiakaskohtaisten haasteiden selvittämistä. Potilasturvallisuuden vaatimukset edellyttävät vastuuntuntoa ja tarkkuutta. Alalla tarvitaan myös mukautuvuutta ja halua oppia uutta.
Apuvälinetekniikan koulutuksella on pitkät perinteet Suomessa. Koulutus alkoi 1978 yhteistyössä alalla toimivien yritysten kanssa ja yhä tänä päivänäkin työelämäyhteistyö on keskeinen osa tutkinnon toimintaa. Apuvälineteknikko (AMK) -tutkintoon johtavaa koulutusta järjestetään Suomessa ainoastaan Metropolia Ammattikorkeakoulussa. Alan keskeinen toimija ja kehittäjä International Society for Prosthetics and Orthotics on määritellyt kansainväliset opetukselle standardit, joita tutkinto-ohjelmassa noudatetaan.
Apuvälineteknikon työtehtävät
Apuvälineteknikko on kuntoutusalan asiantuntija, jonka tehtävänä on tukea yksilöllisten apuvälineratkaisujen avulla asiakkaan toimintakykyä. Koulutuksessa opitaan arvioimaan asiakkaan toimintakykyä ja löytämään juuri hänelle sopivat apuvälineratkaisut. Apuvälineteknikon keskeisinä vastuualueina ovat kehon ulkopuolelle kiinnitettävät apuvälineet, kuten raajaproteesit ja ortoosit. Myös liikkumisen erilaiset apuvälineratkaisut, joilla poistetaan ja madalletaan liikkumisen rajoituksia, ovat keskeinen osa valmistuneen apuvälineteknikon osaamista.
Alan keskeisiä ydinosaamisalueita ovat moniammatillinen osaaminen, apuvälinetarpeen ja toimintakyvyn arviointi sekä apuvälineen tekninen valmistaminen ja sen käytön ohjausta ja opetusta asiakkaalle. Apuvälineteknikko osaa hyödyntää teknologisia ratkaisuja niin, että asiakkaan toimintaedellytykset paranevat ja hän voi elää mielekkäästi omassa arjessaan. Koulutuksessa noudatetaan WHO:n opetussuunnitelmasuosituksia potilasturvallisuudelle.
Apuvälineteknikkotutkinnon suorittanut saa Valviralta luvan käyttää nimikesuojattua ammattinimikettä. Apuvälineteknikko työskentelee apuvälineratkaisujen asiantuntijana eri sektoreilla, kuten hyvinvointialueiden apuvälinekeskuksissa ja muissa terveydenhuollon organisaatioissa. Hän voi työskennellä yksityisenä ammatinharjoittajana tai apuvälineiden valmistuksessa sekä myynti- ja markkinointitehtävissä apuvälinealan yrityksissä.
Koulutuksen sisältö
Apuvälinetekniikan tutkinto-ohjelma Metropolia Ammattikorkeakoulussa on laaja-alainen ja käytännönläheinen koulutus, joka valmistaa asiantuntijoita tukemaan ja parantamaan ihmisten toiminta- ja liikkumiskykyä erilaisten apuvälineratkaisujen avulla. Koulutus painottaa näyttöön perustuvaa tietoa ja käytännön osaamista yhteistyössä alan toimijoiden kanssa.
Opintojen aikana perehdyt asiakaslähtöiseen ja moniammatilliseen työskentelyyn, mikä kattaa apuvälinetarpeiden arvioinnin ja sopivien ratkaisujen kehittämisen esimerkiksi ortoosien, proteesien ja liikkumisen apuvälineiden tuoteryhmissä. Koulutus sisältää mm.
- Anatomiaa ja fysiologiaa
- Biomekaniikkaa
- Toimintakyvyn arviointia
- Materiaalien ja työmenetelmien hallintaa.
- Protetiikkaa
- Ortotiikkaa
- Apuvälineratkaisujen käytönopetusta ja ohjausta
Apuvälinetekniikan opinnoissa asiakasosaaminen on keskeinen osa koulutusta. Se tarkoittaa kykyä ymmärtää asiakkaan yksilöllisiä tarpeita ja toiveita sekä taitoa kommunikoida selkeästi. Opiskelijat oppivat huomioimaan asiakkaan toimintakyvyn kokonaisvaltaisesti ja tekemään yhteistyötä monien eri ammattiryhmien kanssa, jotta apuvälineet voidaan räätälöidä juuri käyttäjän elämänlaadun parantamiseksi.
Hakeminen
Koulutukseen haetaan valtakunnallisessa yhteishaussa osoitteessa opintopolku.fi.
Tutkinto / todistus
Apuvälineteknikko (AMK)
Seuraavat toteutukset
Ota yhteyttä
Enemmän kuin korkeakoulu – neljä kampusta täynnä tekijöitä
Haluatko vaikuttaa siihen miltä maailma näyttää tulevaisuudessa? Saat Metropolialta enemmän kuin tutkinnon – saat valmiudet merkitykselliseen työhön sekä taidot jatkuvaan oppimiseen. Metropoliassa opiskelijat ja opettajat kehittävät ratkaisuja globaaleihin haasteisiin yhdessä yritysten ja muiden kumppanien kanssa jopa 5 miljoonaa päivää vuodessa....
Lue lisää oppilaitoksesta Metropolia Ammattikorkeakoulu ja katso koulutustarjonta täältä